Ayak Otu ile Romatizmadan Kurtulun

Ayak otu bitkisi kurutulup suda kaynatılarak kulanılır. En önemli özelliği romatizma ağrılarına iyi gelemsi farkedilir şekilde ağrıların azaltılmasını sağlar. Ayrıca kanı temizler. terletici ve idrar sökücü özelliği ile de ön plana çıkar.

Ayak Otu Nedir ?


Sinirliotgillerden 10-50cm uzunluğunda çok yıllık, kökleri saçak şeklinde ve dikine yükselen bir bitkidir. Diğer isimleri Yara otu, Çıban otu, Pişik otu, Ayak otu, Plantago lanceolata olarak bilinir. Yapraklar mızrak şeklinde, kenarları bütün, ucu sivri, hafif tüylü, baştan uca doğru 5-9adet ana damardan oluşur, koyu yeşil renkli yapraklardır.  Ayak otu, ortalama bir metre boyun bir bitkidir. Genellikle  kumlu tepelerde yetişir. Avrupa ve Anadolu’da çokça yetişir. Kurutulup suyu kaynatılarak kullanılır.
Diğer bir adıda kındıradır. İçeriğinde saponin, turpentin ve silika içerir.

Trafiğin yoğun olduğu cadde kenarlarından, demiryolları ve ilâçlanan arazilerden toplanmamalıdır. Bitkilere su veya havadan zehirli madde bulaşabileceğinden, çöp toplama merkezleri veya kimya tesislerinin yakınlarından da toplama yapılmamalıdır.
Ayrıca yağmurlu ve rutubetli havada ecza dolabınızı bu bitkilerle doldurmak boşuna olacaktır, çünkü topladığınız bitki hemen küflenebilir. Elde edilen yapraklar taze ve yeşil renkli olmalı ve üzerinde yaprak pası, küf mantarı ve sürme mantarı görülmemeli. Toplanan bitkiyi taşımak için sadece havayı geçiren kâğıt torba, kutu ve karton kullanılmalıdır.

Sinir otu, gölgede kalbur veya elek üzerinde kurutulmalıdır. Çünkü bitkinin hava ile azamî teması sağlanmalıdır. Kuruma işlemi iki veya üç hafta sürer. Sinir otu yaprakları çıtır çıtır kuruduğunda, birçok kurutulmuş bitki gibi ışığı az geçiren koyu renkli, kapaklı cam kavanozlarda saklanmalıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar