Gövem Eriği (Çakal Eriği) Kabızlığa Çaredir

Gövem Eriği'nin kökü kabukları ve meyveleri şifa niyetine kullanılır. Meyvelerinden şurup elde edilir. Kabızlık çekenler bu şuruptan günde 1-2 yemek kaşığı almalıdır.

 1 Bardak sua bir tutam gövem eriği konup haşlanır ve balla tatlandırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir.  



Gövem Eriği Nedir ?

  Çoban üzümü, göğem, güvem veya çakal eriği de denir. Gövem Eriğinin Anavatanı ve Tarihçesi Prunus sözcüğü Yunanca erik ağacı anlamındaki proımon sözcüğünden gelir. Türkler ekşi ve küçük olan tüm eriklere Göğem eriği adım vermişlerdir.

Göğem sözcüğünün Çağatay Türkçesinden geldiği ileri sürülmektedir. Anadoluda ekşi olması yüzünden vişneye de güvem denir. Türkler ve Çinliler eriği çok eskiden beri tanımaktadır.

 Hünnapgillerden, kırlarda kendiliğinden yetişen, hekimlikte ve boyacılıkta kullanılan, sert odunlu bir ağaç, gövem eriği, geyik dikeni, alıç (Crataegus monogyna). Ak-Diken

Yorum Gönder

0 Yorumlar