Boynuzlu Kavun Cildi Güzellestirir

Boynuzlu Kavun-Afrika salatalığı-Horned Melon:

 Afrika salatalığı olarak da bilinen kavun, yılda bir kere meyve veren bir asma türüdür. Afrika anavatanıdır ama Kaliforniya, Avustralya, Yeni Zellanda ve Şili`de de bulunur.

Olgunlaştığında kalın sivri kabuğu oluşur. Eti parlak yeşil, jöle kıvamındadır. Tadı muza benzesede de çekirdekleri bakımından domates ve salatalığı andırır. Sivri çıkıntılı kabuğu yenebilir, C vitamini ve lif bakımından zengindir.

Diğer bir hoş görüntüye sahip olan boynuzlu kavun meyvesi kiwano olarak da bilinmektedir. Boynuzlu kavun meyvesi salatalık, kabak, muz, limon gibi meyvelere benzemektedir. Ülkemizde ise çeşitli yerlerde Alanya kavunu olarak satılmaktadır.

Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir. Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde mahmuzlar (çıkıntı, boynuz) vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Meyvesi çiğ yada meyve suyu şeklinde değerlendirilir. 1 adet orta büyüklükte meyve tüketildiğinde 25 kcal enerji sağlar.Besin içeriği olarak karbonhidrat içermez, 1 gr protein ihtiva eder. %6 A vitamini, %40 C vitamini, %2 Kalsiyum,%6 Demir,içerir. Bu bir yıllık bitki sert soğuklara duyarlıdır. Kiwano iyi drenaja sahip verimli zengin topraklarda yetişir. Düzenli olarak sulama gerektirir. Tohum yoluyla yetiştirilir. Avrupa ve Amerika marketlerinde özel bir yeri vardır. ülkemizde de büyük marketlerde yer almaya başlamıştır.

 Faydaları : Kivano, cildin, saçların, tırnakların, diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmalarını sağlar. İdrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttır.

 Yetiştirilmesi: Kiwano tohumu 20-300C sıcaklık aralığında çimlendirilir. Toprak sıcaklığı 150C ye geldiğinde açık araziye dikimi yapılır. Sarılıcı bir bitki olduğundan gövdenin bir desteğe ihtiyacı vardır. Bir dönüme 1000 adet dikilebilir ve bir dönümden 5 ton meyve alınabilir. Ekim ile hasat arası 3 ile 6 ay arasında değişebilir. İlk çiçeklenme evresinde haftada 2 defa sulanır. Daha sonraki evrelerde haftada bir sulanır.

 Saklama Süresi ve Koşullar: Dalında portakal rengine dönmeye yüz tutmuş meyveler toplanarak 15-20 oC oda sıcaklığında 3-4 ay süreyle saklanabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar