Frenk Kimyonu Nedir Faydaları Nelerdir

Frenk Kimyonu Nedir Faydaları Nelerdir  


Frenk kimyonu bitkisi iştah açıcı ve uyarıcı özelliğe sahiptir. Bağırsaklarda gaz oluşumunu önler ve  dayanılmaz karın ağrılarını önler. Ayrıca midenin rahatlamasına yardımcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve maden suyu vazifesi görür. Solunum yolu hastalıklarına faydalıdır. Balgam söktürürcü özelliği vardır. Ağız kokusunu önler ve Kalp hastalıkları iyi geldiği bilinir. Krampları önleyiciözelliğide bulunur.




Frenk Kimyonu 

Keraviye otu, Acem Kimyonu olarakta adlandırılır. Maydanozgiller familyasindandir. Anayurdu Avrupa ile Batı Asya'dır. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir bitkidir. Yabani bir bitki olan frenk kimyonunun Avrupa'da uzun zamandan beri insan eliyle yetistirilmektedir. 100 cm'ye kadar boylanabilen iki yıllık otsu bitkidir. Kazık kökü; dallara ayrılan yapıda, gövdesi ince parçalı, açık yeşil renkli tüylü yaprakları; yaz ortasına doğru şemsiye biçiminde kümeler oluşturarak açan sarimsi beyaz renkli küçük çiçekleri vardir, iki tanesi bir kapsül içinde yer alan kahverengi küçük tohumları hilal biçiminde olup olgunlaşınca kapsülden dökülürler. Yumuşak toprakları seven frenk kimyonu bitkisi, döktüğü bu tohumlarla çoğalır. Frenk kimyonu, karvon ve limonen adlı maddelerden oluşan ve % 6'ya varan orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni içerir. Körpe yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak pişirilip yenir. Tohumları ise, yağlı etlerin sindirimine yardımcı olduğu için et yemeklerine, piserken serpilir. Tat  vermesi için kimi yiyeceklere de katilir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar


  1. https://www.drdogal.com/aronya-meyvesi-ve-faydalari-aronia-melonacarpa/
    Zengin içeriği ile sağlık ve beslenmeye faydaları nedeniyle “süper meyve” olarak tanıtılmaktadır. Aronia meyveleri hakkında yapılan araştırmalar bu türün aşağıdaki potansiyellere sahip olabileceğini gösteren kanıtlar sunmaktadır.

    YanıtlaSil