Mısır Yorgunluğu Yok Eder

Çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır bitkisi insan vücuduna ve zihnine enerji verir. Yorgun ve bitkin insan vücudunun yorgunluğunu alır dinlendirir. Bağırsakları yumuşatarak rahat çalışmasını sağlar. Mide şikayetlerini azaltır. İdrar sökücü özelliği vardır. Böbrek kum ve taşının düşmesine yardımcı olur ve romatizmaya çok iyi gelir.

 Mısır Bitkisi Nedir ? 


Buğdaygiller (Gramineae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu, bilhassa Karadeniz bölgesinde yetişirmısır Haziran - Ağustos ayları arasında çiçekler açan, 1-2 m yüksekliğinde, bir yıllık, tek evcikli bir kültür ve tahıl bitkisi. Gövdeleri sert ve diktir. Yaprakları sapsız, geniş, uzun, üst yüzü tüylü, alt yüzü tüysüz olup, tabanı ile bir kın halinde gövdeyi sarar. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım şeklinde dizilmiş başakçıklarda toplanırlar.

Çiçekler kavuz adı verilen yaprakçıklarla örtülür. Dişi çiçekler, gövdenin alt ve orta kısımlarındaki yaprakların koltuğundan çıkan ve taşıyıcı yaprakçıklarla örtülü olan, kalınlaşmış, çomak şeklinde bir eksen üzerinde toplanmışlardır. Meyve, yani mısır taneleri, açık veya koyu sarı, esmer veya kırmızımtrak renklerdedir.

Mısırın vatanı, Güney Amerika’dır. 1520’de İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirilmiş ve buradan diğer ülkelere yayılmıştır. Sıcak bölgelerin tahıl bitkilerindendir. Mısır, nemli ve sıcak iklimi sever. Genellikle haziran ayında ekilip, eylül ayında hasat edilmekle beraber, bölgelere göre bu hasat daha erken olabilir. Fide döneminde çapalama ve seyreltme yapılır. Türkiye’de 500 bin hektarlık alanda mısır ziraati yapılmakta olup, (1993) istatistiklerine göre 2.000.000 ton üretilmiştir. Belli başlı mısır çeşitleri: Sert mısır, unlu mısır, at dişi mısır, patlak mısır ve kavuzlu mısırdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar