Güzelleşmek İçin Kayın Ağacı

Avrupa Kayının tohumlarından elde edilen yağ, yemeklerde kullanılabilinir. Kayın katranından ise antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Elde edilen kreozot ise romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Kayın Ağacı kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su ise yüz lekeleri, siyah nokta ve çilleri giderici özelliğe sahiptir.

Kayın Ağacı Nedir ?

 Kayın Ağacının litaratürde bir çok ismi vardır. Akgürgen, Kizilagaç, Fagus Beech, Hetre, Buche ve HêtreBeech. Kışın yaprağını döken çiçekleri bir cinsli orman ağaçlarıdır. Yapraklarının kenarları girintili, ince tüylü ve uçları sivridir. Çiçek durumları kedicik seklindedir.

 Meyvelerinin dip kısımlarında kupula adi verilen kadeh seklinde bir çanak bulunur. Gölgede yetişen ağaçlardandır. Kökleri orta derinliğe kadar iner. Azamî 700-800 sene yasayabilir. Sah ve filizden büyüyebilir. Kayın ağacının gövdesi ince, çatlaksız ve kırçıl renkli bir kabukla sarılmış silindir biçimindedir. Kayın ağacının 10 kadar türü vardır. Memleketimizde Doğu kayını (Fagus orientalis) yayılmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar